SZEPTEMBER 11.

2023-09-11 15:44:55

2001. szeptember 11. A nap, amely örök, fájdalmas nyomot hagyott minden amerikai állampolgár lelkében, és amely alapjaiban rengette meg a világot. 9/11 után a terror fogalma új dimenzióba lépett; a félelem, a rettegés lett úrrá a nagyhatalom népe felett.

SZEPTEMBER 11.

Amerikai idő szerint a reggeli órákban tizenkilenc terrorista négy utasszállító gépet térített el. Kettő a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, egy pedig a washingtoni Pentagonba csapódott. A negyedik eltérített utasszállító egy pennsylvaniai tisztáson, Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletekben több mint háromezer ember halt meg, csak a WTC-nél 2993 ártatlan, zömmel családos ember vesztette életét, köztük rendőrök, tűzoltók, irodai dolgozók.

A merénylet napja. A történtek kronológiai sorrendben:

7:59 perc: A bostoni Logan reptérről az American Airlines Boeing 767-es típusú Los Angelesbe tartó 11-es járata 14 perc késéssel felszállt. A gépen az utasok, és a személyzet mellett öt merénylő tartózkodott.

8:14 perc: Szintén a Logan reptérről, a United Airlines 175-ös járata a személyzet, és az utasok mellett öt merénylővel a fedélzeten felszállt.

8:20 perc: A washingtoni Dulles reptérről felszállt az American Airlines Los Angelesbe tartó Boeing 757-es utasszállító gépe. A 77-es járaton az utasok, és a személyzet mellett öt merénylő tartózkodott.

8:26 perc: A 11-es menetrend szerinti járat eltérve eredeti útirányától, 100 fokos fordulatot tett dél irányba, New York városa felé repült.

8:42 perc: A United Airlines 93-as járata 40 perc késéssel felszállt Newarkban. A San Franciscóba tartó Boeing 757-esen az utasok, és a személyzet mellett négy gépeltérítő utazott.

8:46 perc: A 11-es járat 790 km/h sebességgel becsapódott a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába, a 93. és a 99. emelet közé.

9:02 perc: A 175-ös járat 950 km/h sebességgel csapódott a Világkereskedelmi Központ déli tornyába, a 77. és a 85. emelet közé.

9:37 perc: A Pentagon nyugati szárnyába csapódott a 77-es járat, az épület lángokban.

9:45 perc: Lezárták az Egyesült Államok teljes légterét.

9:59 perc: A világkereskedelmi Központ déli tornya a 175-ös járat becsapódása után 56 perccel összeomlott, mint egy kártyavár.

10:03 perc: A negyedik eltérített utasszállító egy pennsylvaniai tisztáson Pittsburgh közelében a földbe csapódott.

10:28 perc: A WTC északi tornya is összedőlt.  Valamivel több, mint másfél órával a 11-es járat becsapódása után.

17:20 perc: Összeomlott a Világkereskedelmi Központ kiürített, 47 emeletes 7-es számú épülete, amelyben New York katasztrófaelhárító központja működött.

A New York-i tűzoltóság 200 egységet vezényelt a romokhoz, akiknek munkáját számos szolgálaton kívüli tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember segítette.

A támadásoknak összesen 2995 ember esett áldozatául (2976 áldozat, 19 géprabló). Az áldozatokból 246 a négy repülőgép egyikén (egyetlen túlélője sem volt az eltérített gépeknek), 2605 New Yorkban a tornyokban vagy a tornyok közvetlen közelében, 125 pedig a Pentagon épületénél vesztette életét. Valamennyi áldozat civil volt, kivéve 55 katonát, akik a Pentagont érő támadásban lelték halálukat.

Összesen 411, mentésben segítő halt meg tűzoltás vagy az evakuálás során. A New York-i tűzoltóság (FDNY) 343 tűzoltót, a rendőrség (NYPD) 23 rendőrt, a parti őrség 37 alkalmazottját, és 8 további EMT-t veszített el a támadásokban.

Szekszárd, 2023.09.11.