Hírek


TŰZOLTÁSVEZETŐI ÉRTEKEZLET 2023.

2023-10-29 08:12:07

Rendhagyó tűzoltásvezetői értekezlet Szekszárdon

A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tanterme és udvara biztosította az október 25-én rendezett II. féléves tűzoltásvezetői értekezlet helyszínét.


TŰZOLTÁSVEZETŐI ÉRTEKEZLET 2023.

 

Rendhagyó tűzoltásvezetői értekezlet Szekszárdon

A Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tanterme és udvara biztosította az október 25-én rendezett II. féléves tűzoltásvezetői értekezlet helyszínét.

Tolna vármegye hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltói mellett egyes Tolna vármegyei gépjármű márkakereskedők képviselői is részt vettek az előadássorozaton.

Egyre nagyobb teret kap az elektromos energia a mindennapjainkban. Akár a kiegészítő elektromos áram termelésére szolgáló napelem parkok, akár az otthoni, lakossági kiegészítő napelem rendszerek, a közlekedésben résztvevő részben, vagy egészében elektromos meghajtású járművek új kihívás elé állítják a 21. század tűzoltóit. Például egy otthonunkba telepített kiegészítő áramforrás további feladatot ad a beavatkozó tűzoltóknak egy, a lakásunk tetőszerkezetét érintő tűzeset kapcsán. Továbbá a jövőben elkerülhetetlen lesz, hogy a korábban megszokott robbanómotoros meghajtású járművek mellett, az alternatív energiával üzemelő gépkocsik ne jelentsenek kockázatot egy előre nem látható műszaki hiba, vagy egy ki nem védhető baleset miatt a közúti közlekedésben résztvevők számára. Tolna vármegye sem kivétel ezen kockázatok alól. Bán Attila tűzoltó ezredes, az Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője kifejezetten a lakossági napelem rendszerekkel és az elektromos hajtású járművekkel kapcsolatos tudnivalók figyelembevételével állította össze a napirendi pontokat.

A találkozót a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok nyitotta meg, aki röviden ismertette Tolna vármegye tűzvédelmét, mentő- és tűzvédelemben rendszeresített szereket és eszközöket, felsorolta a káresetek releváns információit tartalmazó tendenciáit. A tábornok bemutatta II. féléves értekezlet szervezőjét, Bán Attila tűzoltó ezredes tűzoltósági főfelügyelőt, továbbá köszönetét fejezte ki a meghívást elfogadó előadóknak, egyes márkakereskedések képviselőinek, és nem utolsó sorban Tolna vármegyei jelenlévő tűzoltóit is köszöntette.

Az előadásokat a tűzoltósági főfelügyelő kezdte meg, aki az elmúlt időszak tűzoltósági szakterület munkáját összegezte, továbbá reagált az észrevételekre.

Egy rövid szünetet követően a napirendi pontoknak megfelelően öt vendégelőadó tartotta meg prezentációját, Nyul Zoltán, Sabján Gábor és Teiml László az E-ON Szekszárd képviseletében a napelem-parkokkal kapcsolatos tudnivalókat ismertette a hallgatósággal, hogy még hatékonyabb taktika megválasztásával avatkozhassanak be a tűzoltók egy tűzesetnél.

Beregszászi Ferenc és Pajlin Péter, a Dräger Safety Hungaria Kft. képviseletében techniakai innovációról számolt be előadásában, a szabadkezes hőkamera használati előnyeit mutatta be a tűzoltóknak.

A második szünetet követően Dr. Pimper László, a HESZTIA Kft. képviseletében, mint martonvásári önkéntes tűzoltó pedig Murer oltólándzsa gyakorlati alkalmazásának tapasztalatait ismertette a diáiban, ugyanis két alkalommal már élesben is tanulmányozhatta az említett eszköz hatékonyságát egy-egy elektromos gépjárműtűz kapcsán.

Az előadássorozat zárásaként a szolgálatban lévő szekszárdi hivatásos tűzoltóknak lehetősége is nyílt egy roncson kipróbálni a gyakorlatban is az elektromos járművek akkumulátorainak vízzel történő elárasztását szolgáló technikai eszközt.

 

Forrás, további részletek: TVKI

 

Szekszárd, 2023.10.27.

 

Hollósi Tibor titkár Tolna Megyei Tűzoltószövetség

 

 

Vissza