KONFERENCIA 2023.

2023-12-07 15:13:00

Önkéntes és önkormányzati tűzoltók értekeztek szombaton.

A Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság december másodikán tartotta az önkéntes és önkormányzati tűzoltók számára szervezett második féléves konferenciáját, amelynek az Igazgatóság biztosította a helyszínt. Az értekezleten közel negyven tűzoltó követte figyelemmel az előadók diáit.

KONFERENCIA 2023.

Önkéntes és önkormányzati tűzoltók értekeztek szombaton.

A konferencián a meghívottak egy előadás-sorozat alkalmával széleskörűen tájékozódtak a szervezeteket érintő fontosabb témakörökben, amelyek ezúttal az önkéntesek részéről az ifjúsággal, utánpótlás-nevelésével, míg a hivatásos tűzoltók részéről a pályázati lehetőségekkel kapcsolatos elvárásokat foglalták össze. Az előadásokon az önkéntes és önkormányzati tűzoltókon kívül a vármegyei hivatásos tűzoltó-parancsnokságok parancsnokai is részt vettek.

A rendezvényt Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg. A tábornok köszöntötte a megjelenteket, beszédében a hivatásos tűzoltóságok és az önkéntesek együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta. A tábornok megköszönte a 2023-as esztendő kiváló teljesítményét, külön kiemelve az idei február 4-ei, és 5-ei szeles időjárás okozta 379 esemény felszámolását, amelyben az önkéntesek a hivatásos tűzoltóegységgel karöltve siettek a lakosság segítségére.

Az előadássorozatot Horváth Tamás, a Szent Flórián Alapítvány kurátori elnöke kezdte meg. Röviden bemutatta az alapítvány tagjait, az éves tevékenységüket, továbbá a jövőre vonatkozó terveiket. Az önkéntes tűzoltók részére évente meghirdetett pályázat tapasztalatait az Igazgatóság részéről Bán Attila tűzoltó ezredes, tűzoltósági főfelügyelő, és egyben a rendezvény szervezője ismertette a résztvevőkkel. Az ifjúságnevelésben meghatározó szerepet játszik a bonyhádi Gróf Széchenyi Ödön diáktűzoltó verseny, amelyet idén a huszadik alkalommal rendeztek meg. A 2023-as forduló és a korábbi évek történelmét Miklós Roland, a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke mutatta be. A következő előadást Müller János, a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tiszteletbeli parancsnoka tartotta. Beszédében, képekkel illusztrálva tekintett vissza a szintén nagy múlttal rendelkező kurdi Tűzkakas diáktűzoltó verseny eddigi, 18 évet felölelő hagyományaira. Egy megújuló önkéntes tűzoltó egyesület is bemutatkozott. A Teveli Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Nagy Zoltán az ismertette diáiban az újjászervezett csapatot, amely színeiben sok iskolást sikerült elcsábítani, többek között az idén nyáron, Simontornyán rendezett önkéntes tűzoltók részére szóló versenyre.  Rekord mennyiségű gyerek vett részt az idei Melinda Kupa versenyein. Az általános iskolás diákokat megcélzó versenysorozat idei sikereiről Storcz Gábor, a bátaszéki Cikádor Főnix Egyesület elnöke és Füzesi Müller Györgyi, a Kurdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja számolt be a hallgatóság előtt. Hatalmas büszkeséggel tölti el Tolna vármegyét, ugyanis a két egyesület egy közös csapattal indulhat a 2024-ben Olaszországban rendezett diákolimpián. Nagy Kornélnak köszönhetően egy újabb esztendőig őrizheti Tolna vármegye a Magyar Tűzoltósport Egyesület vándorkupáját. Az összetett eredményeket november 11-én hirdették ki. Tavaly Gulyás István, dombóvári hivatásos tűzoltó lett az összetett bajnok, míg az idei négy lépcsőfutó verseny végeztével egy kurdi önkéntes tűzoltó, Nagy Kornél gyűjtötte a legtöbb pontot. A soron következő előadásban Nagy Kornél és Szalai Ákos (Faddi Önkéntes Tűzoltó Egyesület) - önkéntes tűzoltók számoltak társaiknak a versenysorozat kihívásairól. A vármegyei igazgatóság elismerésben részesítette az önkéntes tűzoltóit. Köves Péter tűzoltó főhadnagy, az Igazgatóság szóvivője előadásában az önkéntes és önkormányzati tűzoltók idei megjelenéseit mutatta be prezentációjában.

A konferenciát Dr. Balázs Gábor zárta be, akit büszkeséggel tölt el, hogy Tolna vármegyei önkéntes és önkormányzati tűzoltói a káreseteknél, a hivatásos tűzoltóegységek beavatkozásainak támogatása mellett a jövő generációjának nevelésében is oroszlánrészt vállalnak.

Forrás, további részletek: TVKI

Szekszárd, 2023.12.06.