Hírek


SZENT FLÓRIÁN NAP BONYHÁD 2024.

2024-05-05 16:28:26

Az ünnepi állománygyűlésen számos vármegyei önkéntes, létesítményi és hivatásos tűzoltó vehetett át kitüntetést és jutalmat. Az ünnepi program 9 órakor egy tűzoltófecskendőkből álló felvonulással vette kezdetét, majd 10 órakor a művelődés központ emeletén egy tűzoltótárlattal folytatódott.


SZENT FLÓRIÁN NAP BONYHÁD 2024.

 

Az ünnepi állománygyűlésen számos vármegyei önkéntes, létesítményi és hivatásos tűzoltó vehetett át kitüntetést és jutalmat. Az ünnepi program 9 órakor egy tűzoltófecskendőkből álló felvonulással vette kezdetét, majd 10 órakor a művelődés központ emeletén egy tűzoltótárlattal folytatódott.

Május negyedikén ünnepelte a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület fennállásának 150. évfordulóját. Bonyhádon, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ adott otthont Bonyhád Város Önkormányzata, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tolna Vármegyei Tűzoltószövetség és a Bonyhádi Önkéntes Tűzoltó Közhasznú Egyesület közös ünnepi állománygyűlésének a tűzoltó hivatási legszebb ünnepén.

A tűzoltók védőszentjének napja alkalmából rendezett ünnepségen Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte elsőként a tűzoltókat. Beszédében az összefogásról, a civil szervezetek jelentőségéről osztotta meg gondolatait a publikummal. Az egyes települések fejlődéséhez elengedhetetlen az az erőfeszítés, amelyről helyben a különböző egyesületek nap mint nap tanúbizonyságot tesznek. Külön méltatta a bonyhádi önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját, amivel hozzájárulnak szeretett városuk biztonságához és közösségi életének fejlődéséhez.

Az ünnepség Filóné Ferencz Ibolya, Bonyhád Város Önkormányzatának polgármesterének beszédével folytatódott. Polgármester Asszony Illyés Gyulától idézett, a költő gondolatait felidézve utalt arra, hogy miért fontos a 21. században hagyományok őrzése. Flórián napon pedig a tűzoltó hagyományok tovább örökítése, amelyet hűen tolmácsol az bonyhádi önkéntesek tagjai által összeállított, emeleten bemutatott tűzoltó ereklyékből álló tárlat.

Dr. Balázs Gábor tűzoltó dandártábornok, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója köszöntőjében csatlakozott az előtte szólókhoz. A dicső múlt nagyjait állította pozitív példaként a jelenlévők elé. Gróf Széchenyi munkásságát és a vármegye tűzvédelem területén maradandót alkotó áldozatos munkájára emlékezett. A tábornokot örömmel tölti el, hogy Széchenyi csodás hagyatéknak vármegyénk hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltói méltó utódai. „A szolgálat nem hőstett, hanem választott hivatás” – idézte, hiszen ezt a gondolatot képviseli Tolna vármegye tűzvédelme is.

Az ünnepség fényét az Alisca Brass Band fúvószenekara emelte színvonalas előadásával, amelyet elismerések és díjak átadása követett.

Ezt követően a Tolna Vármegyei Tűzoltó Szövetség elismeréseinek átadása következett, amelyeket Gergelics István, a szövetség elnöke adott át a díjazottaknak.

A Tolna Vármegyei Tűzoltószövetség is a vármegyei Tűzoltónapon adta át elismeréseit.

Az ünnepi állománygyűlésen beszédet mondott Miklós Roland, a Bonyhádi Önkéntes Közhasznú Tűzoltó Egyesület elnöke, aki az egyesület jövőbeli terveinek megvalósulásáról is beszélt. Az elnök megköszönte mindazok tevékenységét, akik támogatták az egyesület működését és lehetőséget biztosítanak a jövő feltörekvő tűzoltó nemzedékének, akik nevelésére kiemelt figyelmet fordítanak a bonyhádiak.

Elnök úr beszédét követően Folkmann Norbert, a bonyhádi önkéntes tűzoltók parancsnokának a Bonyhádi Önkéntes Közhasznú Tűzoltó Egyesület múltját bemutató fényképekből összeállított diasorozata követett. Az egyesület történéseinek mérföldköveti mutatta be a parancsnok, továbbá köszönetét fejezte ki mindazon támogatóknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a kivetítőn bemutatott diasorozat Hamutiprók címmel, nyomtatott formában is megjelenhessen.

A jubileumi ünnepség bonyhádi díjazottjai következtek, akik az egyesület elnökétől kapták meg elismeréseiket.

Az állománygyűlést a fúvószenekar játszotta Szózat zárta.

Forrás, további részletek: TVKI

 

Szekszárd, 2024.05.04.

 

Hollósi Tibor titkár Tolna Vármegyei Tűzoltó Szövetség

 

 

 

Vissza